လူအခ်င္းခ်င္း ႏွိပ္စက္ၿခင္း ကင္းရွင္းၾကပါေစ ... တို႕ေမတၱာအစြမ္း ကမၻာလႊမ္း ၿငိမ္းခ်မ္းၾကပါေစ

Friday, June 15, 2007

ေဟာ့ေပါ့အေၾကာင္း

မေန ့ကမိုးေတြအရမ္းရြာတယ္ ။ ရြာလိုက္တာမွ မနက္တည္းကရြာတာ ညေနေစာင္းမွပဲတိတ္ေတာ့တယ္ ။ တလမ္းလံုးလဲ ေရေတြကိုၿပည့္လွ်ံေနတာပဲ ။ မိုးကလဲမရြာတုန္းကလဲမရြာလို ့ ရြာေတာ့လဲ တၿမိဳ ့လုံးေရေတြကို လႊမ္းသြားတာပဲ ။ သိတယ္မလား မန္းေလးမိုးေလ ။

မိုးေတြရြာေနတုန္းအေၿပးအလႊားေလးရုိက္ထားတာ

အဲဒီ မိုးေအးေအးေန ့မွာပဲ ေဟာ့ေပါ့လုပ္စားၿဖစ္တယ္ ။
စားခ်င္ေတာ့လဲ မိုးထဲေလထဲေၿပးေစ်း၀ယ္ရတာေပါ့……….ဟိဟိ ေဟာ့ေပါ့ဆိုတာမ်ိဳးက ေဆာင္းတြင္းပိုင္းမွာလုပ္စားတာပိုေကာင္းတယ္..ဘာလို ့လဲဆိုေတာ့ ေဆာင္းတြင္းမွာက ဟင္းရြက္ပိုစံုတယ္ေလ….ေနာက္ၿပီးေစ်းလဲသက္သာတယ္ …. ေပါေပါမ်ားမ်ားလဲရတယ္ ။ ခုေတာ့ဟင္းရြက္ကေစ်းလဲနဲနဲၾကီးတယ္ ေပါေပါမ်ားမ်ားလဲမရခဲ့ပါဘူး ။ ခုလုပ္စားတဲ့ေဟာေပါ့လုပ္နည္းကလြယ္လြယ္ေလးရယ္ ။ အလုပ္ေတာ့ နည္းနည္းရွဳပ္တာေပါ့ အရမ္းၾကီးလဲရွဳပ္ပါဖူး ။ ေဟာ့ေပါ့ထဲပါတဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့ ၀က္ရုိး ၊ ၾကက္ရုိး ၊ ငါးရိုး( ႏွစ္သက္ရာ ) ထည့္လို ့ရပါတယ္ ။ ၀က္ရုိးဆိုရင္ေတာ့ အေကာင္းဆံုးေပါ့ ။ ေနာက္ၿပီး ၾကက္ဥ ၊ ပိန္းဥ ၊ ငါးဖယ္လံုး ၊ ငံုးဥ ၊ မွ်စ္ေၿခာက္ ၊ ၀က္ေခါက္ ၊ ဂဏန္းအသား ၊ ၿပည္ၾကီးငါး ၊ ပုဇြန္ ၊ မုန္ညွင္းစိမ္း ၊ ေတာင္ေအာ္ရြက္ ၊ ေပါခ်ိဳင္ရြက္ ၊ ပဲရြက္ ….. ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာထည့္ႏုိင္တယ္ ။ ပထမဆံုး ၀က္ရိုးကို အရင္ၿပဳတ္ထားရမယ္ ။ ၿပီးရင္ ၀က္သားကိုေတာက္ေတာက္စင္းၿပီး ဆား ၊ ဟင္းခ်ိဳမွဳန္ ့ ၊ သာကူမွဳန္ ့ ၊ ၾကက္ဥ တို ့နဲ ့ေရာနယ္ …. အဲဒီနယ္ထားၿပီးသား ၀က္သားတစ္၀က္ေက်ာ္ေက်ာ္ေလာက္ကို အလံုးေလးေတြလံုးၿပီး ေက်ာ္ ။
ဒါက၀က္သားလံုးေၾကာ္ထားတာ

ေနာက္ၿပီး ၾကက္ဥကိုက်ေတာ့ ခေလာက္ၿပီးပါးပါးေလးေတြေၾကာ္မွာ ၾကက္ဥထဲကို ဆား
ဟင္းခ်ိဳမွဳန္ ့မထည့္ရဖူး ။ အဲဒီေၾကာ္ၿပီးသား ၾကက္ဥထဲကို ေစာေစာကခ်န္ထားတဲ့ ၀က္သားကုိ ၿပားၿပားေလးေတြထည့္ၿပီး လိပ္ရမယ္ ။ အဲဒီၾကက္ဥနဲ ့၀က္သားလိပ္ထားတာကို ခႏုံထုပ္လို ့လည္းေခၚတယ္ ။
ဒါကခႏံုထုပ္

မွ်စ္ေၿခာက္ကိုလည္း ေရေႏြးနဲ ့ၿပဳတ္ၿပီး ပါးပါးေလးေတြလွီးထားရမယ္ ။

ဒါကမွ်စ္ေၿခာက္ မလွီးရေသးဖူး

ၿပီးရင္ ပိန္းဥကို အတံုးေလးေတြတံုးၿပီး ေၾကာ္ရမယ္ ။ မေၾကာ္ပဲထည့္မယ္ဆိုရင္ ဟင္းရည္က အရမ္းကိုၿပစ္သြားမွာ စိုးလို ့ေလ ။ ၿပည္ၾကီးငါးကိုလဲ အတံုးေသးေသးေလးေတြတံုးရမယ္ ။
အားလံုးၿပီးသြားၿပီဆိုရင္ ေဟာ့ေပါ့အိုးထဲကို မုန္ ့ညင္းစိမ္းရြက္ကို အရင္ထည့္ခင္းရမယ္ ။
ၿပီးရင္ ပိန္းဥ ၊ ၀က္သားလံုးေၾကာ္ ၊ မွ်စ္ေၿခာက္ ၊ ဂဏန္းသား ၊ ၿပည္ၾကီးငါး ၊ ပုဇြန္ ၊ ၀က္ေခါက္ ၊ ငါးဖယ္လံုး ၊ ငံုးဥ ၊ ၾကက္ဥခႏုံထုပ္ အားလံုးေပၚကို ၿပဳတ္ထားတဲ့ ဟင္းရည္ ကိုထည့္ ။
အေမႊးနံ ့ၾကိဳက္ရင္ေတာ့ တရုတ္မဆလာကို အေပၚဆံုးက ၿဖဴး ။
မီးထည့္ၿပီး မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ဆိုရင္ေတာ့ စားလို ့ရၿပီ ။

ေဟာ့ဒါကေတာ့ေဟာ့ေပါ့အိုးၾကီး


ဒီေဟာ့ေပါ့ကေတာ့ ကိုယ္တိုင္လုပ္တာမဟုတ္ပါဖူး မမရဲ ့လက္ရာ၊မမလုပ္တာကို ေဘးနားကေန ေတာက္တိုမယ္ရ ေယာင္ေျခာက္ဆယ္ အေတာင္ေပါက္တယ္ ေျပာင္ေျမာက္တယ္ေပါ့….ဟိဟိ
အဲ့ဒီ့ေန ့က ေပါက္ေပါက္ဆုပ္ အမ်ာၾကီးပင္ပန္းသြားတယ္
လက္ေတြဆို ေညာင္းလို ၊့သြားေတြဆိုနာလို ၊့ဗိုက္ေတြဆို တင္းလို ၊့
မိုးကလဲေအးေအးနဲ ့ဆိုေတာ့ အရမ္းအရမ္းစားလို ့ေကာင္းတာပဲ ။
လူနဲ ့လည္းတည့္တယ္ေလ.. မယုံရင္ခုပဲလုပ္စားၾကည့္ပါလား...

6 comments:

Unknown said...

woww... ခ်ားခ်င္ခ်ရာေလးးး
သူမ်ားကိုေရာ ခ်ာထားေပးလားး...
ေနာက္ ေဟာ့ေပါ့လုပ္ရင္ ဒီပိုစ့္ေလးကို ျပန္လာဖတ္မယ္.. :D

ေပါက္ေပါက္ဆုပ္ said...

တိရယ္တိရယ္ သုူညားဖို ့ေရာပိုခ်ားေပးတာ ဗိုက္ၾကီးကိုကားလို ့

sai linn thu said...

နင္ေတာ့လုပ္ခ်လိုက္ၿပန္ၿပီ...ငါေသေအာင္ႀကိဳက္တာဟ..အဲဒီေဟာ့ေပါ့က..

naing said...

စားခ်င္လိုက္တာ ။

Chan Mya Soe said...

ႏွိပ္စက္ပါ့ ေပါက္ေပါက္ဆုပ္ရယ္

ေပါက္ေပါက္ဆုပ္ said...

ႏိွပ္စက္ပါဖူး
ေနာက္ခါလုပ္စားရင္ ahmei ရယ္ စိုင္းလင္းသူ ရယ္
ႏိုင္ ရယ္ cms ရယ္ ကိုေခၚမယ္ :P